lecebochce.pl

Blog o turystyce, sporcie i zdrowiu

Turystyka

Najlepszy kebab w Berlinie – sprawdź, który wybrać!

Najlepszy kebab w Berlinie – sprawdź, który wybrać!

Żyjemy w czasach, gdy poszukiwanie najlepszego kebabu stało się swego rodzaju misją dla wielu kulinaromaniaków. Berlin to raj dla miłośników tego orientalnego dania, a w niniejszym artykule przejdziemy przez różne aspekty smakoszy kebaba w stolicy Niemiec.

Wybór idealnego miejsca na kebab

Wybór idealnego miejsca na kebab, to nie lada wyzwanie, szczególnie w tak rozległym miejscu jak Berlin. Miasto to oferuje niezliczoną ilość miejsc serwujących kebab, od małych bud tanich jedzenia aż po eleganckie restauracje. Najważniejsze jest aby wybrać miejsce, które spełnia wszystkie osobiste kryteria takie jak: jakość, smak, wartość odżywcza i lokalizację.

Najpopularniejsze punkty z kebabem w Berlinie

W Berlinie znajdziemy zdecydowanie najwięcej punktów z kebabem w całych Niemczech, a może i Europie. Na każdym kroku czekają na nas te pyszne, soczyste bułki, wypełnione mięsem, warzywami i sosem.

Centrum miasta

Centrum miasta pulsuje życiem, a tam gdzie jest życie, tam jest i kebab. W dzielnicach Mitte, Kreuzberg czy Prenzlauer Berg znajduje się wiele punktów z kebabem, które cieszą się niesamowitą popularnością. Niektóre z nich to: Mustafa’s Gemüse Kebap, Döner Imren lub Tadim.

Przedmieścia Berlina

Przedmieścia Berlina także mają swoje perełki. W dzielnicach takich jak Neukölln, Wedding czy Spandau również można trafić na punkty serwujące kebab, które zadowolą nawet najbardziej wymagających smakoszy. Przykłady to między innymi Mama Döner czy Döner Queen.

Kebab w Berlinie – lokalne specjały

Mimo, że kebab jest daniem o korzeniach orientalnych to Berlin dał mu swoją unikalną twarz. Najbardziej popularnym typem kebabu w Berlinie jest Döner Kebab, który różni się od klasycznego tureckiego kebabu. Tutaj podaje się go najczęściej w bułce pełnej warzyw, mięsa i sosu, a nie w cienkim płaskim chlebku jak w Turcji.

Czego szukać w idealnym kebabie

Wybór najlepszego kebabu to kwestia gustu, ale są pewne kryteria, które są dość powszechnie uznawane za najważniejsze.

Kryteria oceny

Najważniejsze kryteria to: jakość mięsa, świeżość i różnorodność dodatków, smak sosu oraz stosunek ceny do jakości i wielkości porcji.

Najlepsze składniki

Kluczowym składnikiem każdego kebabu jest mięso. Powinno być świeże, soczyste i dobrze przyprawione. W przypadku warzyw – kluczowa jest świeżość. Sosy powinny być dobrze zbalansowane i nie zdominować smaku całego dania.

Kebab a tradycja kuchni orientalnej

Danie, które dziś znamy jako kebab, pochodzi z krajów Lewantu, szczególnie z Turcji. To właśnie stamtąd w latach 70. XX wieku trafiło do Berlina, gdzie z czasem stało się jednym z najpopularniejszych typów fast foodów. Dzisiaj kebab w Berlinie ma swoją unikalną twarz, ale nadal zachowuje swoje korzenie.

Rozmaite przepisy na kebab

Różne są przepisy na kebab, w zależności od kraju, regionu, a nawet miasta. Tradycyjny turecki kebab różni się od berlińskiego Döner Kebab, a te znowuż różnią się od kebabów serwowanych na przykład w Wielkiej Brytanii czy w Szwecji. Każdy typ ma swoje unikalne cechy, ale wszystkie oparte są na tym samym – mięsie, warzywach i sosie.

Przygotowanie kebabu w domu

Choć kebab kojarzy się zazwyczaj z danie, które jemy na mieście, jest też świetnym daniem do zrobienia w domu. To nie tylko ciekawy sposób na urozmaicenie domowej kuchni, ale też świetna okazja do eksperymentowania z różnymi składnikami i smakami.

Bez tajemnic – surowce

Do przygotowania domowego kebabu potrzebujemy kilku podstawowych składników. To przede wszystkim mięso (najczęściej kurczak, cielęcina lub baranina), warzywa (sałata, pomidory, ogórki), sosy (np. sos czosnkowy, pikantny, jogurtowy) oraz chleb pita lub tortille.

Gotowanie krok po kroku

Pierwszym krokiem jest przygotowanie mięsa. Przyrządzamy marynatę (najczęściej z dużą ilością przypraw), w której moczymy mięso na kilka godzin. Następnie pieczemy je na patelni lub na grillu, kroimy na cienkie plastry i podgrzewamy. W międzyczasie przygotowujemy warzywa – myjemy i kroimy. Na koniec przygotowujemy sosy. Składniki na kebab układamy na podgrzewanej tortilli lub w chlebie pita i zawijamy. Voilà, nasz domowy kebab jest gotowy!

Jak korzystać z ofert dostaw kebabu w Berlinie

Jeśli nie mamy ochoty na gotowanie, a jednak pragniemy oddać się rozkoszy jedzenia kebaba, możemy skorzystać z ofert dostaw kebabu. W dobie internetu, zamówienie kebaba jest proste i wygodne. Wystarczy wejść na stronę lokalnej restauracji, której kebab nas smakuje, wybrać ulubione danie oraz dogodny sposób płatności, a po chwili cieszyć się pysznym posiłkiem w domowym zaciszu.

Kebab a dieta – czy jest zdrowy?

Mimo, że kebab jest fast-foodem, niekoniecznie musi być niezdrowy. Wszystko zależy od składników, które są w nim użyte. Kebab z dużą ilością świeżych warzyw, mięsa o niskiej zawartości tłuszczu i zdrowym sosem (np. na bazie jogurtu) może być całkiem zdrowym posiłkiem. Oczywiście, wszystko z umiarem – jedzenie kebaba codziennie nie jest zdrową praktyką, ale od czasu do czasu nie powinno zaszkodzić.

Zróżnicowane smaki kebaba w Berlinie

Jak już wcześniej wspominałem, Berlin to prawdziwy raj dla miłośników kebaba. Możemy tu znaleźć bardzo zróżnicowane smaki – od klasycznego berlińskiego Döner Kebab, przez tradycyjny turecki kebab, aż po eksperymentalne, niekonwencjonalne wariacje na ten temat. Bez względu na to, czy jesteś miłośnikiem kebaba, czy dopiero planujesz się z nim zapoznać – Berlin to miejsce, które z pewnością zaspokoi Twoje kulinarne pragnienia.

Udostępnij

O autorze

W naszej redakcji jest Tomek, Ola i Zosia, czyli trójka pasjonatów, którzy przekładają swoje zainteresowania na wartościowe treści. Razem tworzymy miejsce, gdzie znajdziesz szybkie porady, praktyczne wskazówki oraz inspirujące historie, aby Twoje życie było pełne energii, zdrowia i przygód!