Vila Nova de Gaia – degustacja porto

Vila Nova de Gaia i degustacja porto

Vila Nova de Gaia to miasto położone na przeciwległym do Porto brzegu rzeki Douro. Miasto formalnie jest odrębnym bytem, ale wchodzi w skład dystryktu Wielkie Porto i aglomeracji. Niezależnie jednak czy potraktujecie Vila Nova de Gaia jako odrębny ośrodek czy dzielnicę Porto, na pewno dostrzeżecie od razu jak bardzo oba miejsca są różne. Po tej stronie Douro dominują podłużne i niskie magazyny, w których przechowywane jest wino. I jest to oczywiście świetne miejsce na degustację porto!

Vila Nova de Gaia – piwnice i magazyny porto

Wiele osób składy porto błędnie nazywa winnicami. Nie są to jednak winnice, a piwnice, w których wino jest przechowywane i butelkowane. Winnice natomiast znajdują się w regionie Alto Douro, położonym nieco dalej na wschód, w dolinie rzeki. Tam właśnie panują doskonałe warunki do uprawy winogron. Z kolei w Vila Nova de Gaia klimat sprzyja dojrzewaniu wina. Pierwotnie wino transportowane było do miasta specjalnymi łodziami – barco rabelo. Obecnie przewożone jest cysternami, a łodzie służą celom marketingowym i turystycznym.

Vila Nova de Gaia jest więc przede wszystkim ogromnym magazynem, w którym składowane jest porto. Szczególnie wieczorem duże wrażenie robią podświetlone logotypy producentów wina, których wypatrzycie przynajmniej kilkadziesiąt. Część piwnic oczywiście jest dostępna dla zwiedzających i jest to naprawdę obowiązkowa atrakcja. Na głównej promenadzie Cais de Gaia znajdziecie punkt informacyjny (mała, ale oznakowana budka), w którym dostaniecie mapę z zaznaczonymi, autoryzowanymi piwnicami, a także aktualnymi godzinami otwarcia. Ceny wstępu wahają się w przedziale €5-10 za podstawową degustację.

Vila Nova de Gaia – degustacja porto

Degustację porto jak najbardziej rekomendujemy. Możecie wybrać sobie jedną lub dwie piwnice na początek. Decydować może cena wstępu, położenie lub rozpoznawalność marki. Jeśli nie jesteście znawcami i smakoszami wina, możecie tak naprawdę wybrać dowolnego producenta. My odwiedziliśmy dwie piwnice – Churchill’s i Offley. Wybór był wypadkową ceny, lokalizacji i dostępności. Bo w sezonie zwiedzanie należy rezerwować z wyprzedzeniem – im bardziej popularny producent, tym większe wyprzedzenie będzie konieczne. Nawet w przypadku tych najmniej rozpoznawalnych warto zadzwonić dzień wcześniej.

Przebieg zwiedzania i degustacji jest dość podobny we wszystkich piwnicach. Na początku przewodnik w skrócie tłumaczy jak powstaje wino porto, a następnie oprowadza po piwnicach, przedstawiając jakie są podstawowe rodzaje porto i skąd bierze się owa różnica. Po zakończeniu zwiedzania następuje degustacja. Zazwyczaj (w zależności od producenta i wykupionej opcji) będziecie mieli okazję spróbować 2-4 rodzajów porto. Przed pierwszą wizytą nie mieliśmy żadnego pojęcia o procesie produkcji tego wina, po pierwszych 15 minutach mieliśmy pełny obraz procesu, a degustacja naprawdę pozwala poznać rodzaje porto.

Jak powstaje porto?

W skrócie wino porto powstaje w bardzo tradycyjny i naturalny sposób. Zebrane w regionie Alto Douro winogrona są miażdżone (często jeszcze poprzez rozdeptywanie stopami) i poddawane fermentacji. Po kilku dniach, gdy poziom alkoholu osiąga około 7%, dodawany jest (w proporcji 1:4) niemający smaku ani zapachu spirytus aguardente (winny). Spirytus winny zatrzymuje proces fermentacji, wino zachowuje słodki smak i zyskuje sporą moc – zazwyczaj około 20%. Zimę porto spędzą w stalowych kadziach, a wiosną jest transportowane do Vila Nova de Gaia. I tutaj zależnie od przeznaczenia trafia na krócej lub dłużej do ogromnych beczek lub małych beczułek. To gdzie i na ile trafi decyduje o tym, jakie porto powstanie.

Podstawowe rodzaje porto – Ruby i Tawny

Porto to głównie czerwone wino i tym się zajmiemy na początek. Najczęściej spotykaną i najtańszą odmianą jest porto ruby. Wino przechowywane jest w ogromnych beczkach (mających pojemność 20 tysięcy litrów i więcej), a butelkowanie następuje zazwyczaj po 2-3 latach. Krótkie przechowywanie w dużej beczce sprawia, że wino nie ma zbyt dużego kontaktu z tlenem, zachowuje więc intensywny kolor i słodki, owocowy smak. Druga odmiana to porto tawny. Tawny przechowywane jest w mniejszych beczkach, najczęściej przez okres 3-5 lat. Dłuższe leżakowanie w mniejszych beczkach powoduje, że wino traci smak owocowy na rzecz korzennego i dębowego, a kolor staje się mniej intensywny, raczej wpadający w jasny brąz.

Oba rodzaje porto (ruby i tawny) są kupażowane czyli mieszane z różnych roczników, oba także mogą posiadać przydomek reserve, który oznacza, że powstały z mieszanek trochę starszych i lepszych roczników. Jeśli chodzi o porto tawny to możecie także spotkać się z odmianami o przydomkach aged i colheita.  Tawny aged to wina kupażowane, które przechowywane są w beczkach przez dłuższy czas – 10, 20, 30, a nawet 40 lat. Tawny colheita jest winem co najmniej 7-letnim z jednego, określonego rocznika.

Porto Vintage i Late Bottled Vintage

Jeśli chodzi o porto ruby mamy tu jeszcze jedną, najważniejszą odmianę – porto vintage. Jest to najlepsze porto, pochodzące z wybitnego rocznika. Podobnie jak zwykłe ruby, porto vintage butelkowane jest po 2-3 latach. Nie piję się go jednak od razu, bo najważniejszy jest tu proces dojrzewania w butelkach, który trwać może nawet i kilkadziesiąt lat. Im dłużej, tym lepiej. Odmianą pośrednią jest Late Bottled Vintage. Porto LBV pochodzi z jednego, określonego i stosunkowo dobrego rocznika, ale jest przechowywane w beczkach dłużej – przez okres 4-5 lat. W przeciwieństwie do porto vintage, porto LBV można spożywać od razu po zabutelkowaniu.

Istnieje także porto białe, a od niedawna i różowe. Białe jest produkowane z białych winogron, a różowe z czerwonych. W skrócie jednak jest to porto ruby i raczej nie należy spodziewać się tu dodatkowych atrakcji. Warto natomiast wspomnieć, że białe porto jest dobrą bazą do orzeźwiającego drinka. Skład jest bardzo prosty – białe porto, tonic, lód i plaster cytryny.

Degustacja porto – Churchill’s i Offley

Wszystkie zostało już powiedziane, możemy więc przejść do samej degustacji. Tak jak wspomnieliśmy, odwiedziliśmy dwie piwnice – Churchill’s i Offley. Jeśli chodzi o Churchill’s to w cenie €5 dostaliśmy białe porto oraz ruby i tawny, a w bonusie także kieliszek porto vintage. To była bardzo dobra degustacja – cenowo, smakowo i edukacyjnie. Churchill’s to stosunkowo młoda i mało znana marka, dlatego oferuje o wiele więcej w standardowej cenie. Degustacja była kameralna, przy każdej odmianie porto zostało nam wyjaśnione dokładnie co będziemy degustować i do czego dany typ wina się nadaje. Minusem jednak był bardzo mały magazyn, w którym znajdowało się raptem kilka dużych i kilkanaście małych beczek. Podobno magazyn był w trakcie przeprowadzki, tak czy inaczej zapasy były niewielkie.

Offley natomiast odwrotnie. W podstawowej cenie €6 dostaniecie tylko dwa rodzaje porto – białe i tawny, a w cenie €7,50 – białe, tawny i ruby reserve. Sama degustacja jest zorganizowana bardzie przemysłowo – długie ławy, raczej pośpiech. Za to magazyny są spore i ciekawe. Prezentowanych jest dobre kilka pomieszczeń, w których znajdują się dziesiątki dużych i setki małych beczek. Zwiedzanie samych piwnic było więc interesujące wizualnie, ale degustacja nie przypadła nam do gustu. Dopiero połączenie obu odwiedzonych miejsc sprawiło, że byliśmy w pełni usatysfakcjonowani.

I to by było na tyle jeśli chodzi o naszą relację z degustacji porto w Vila Nova de Gaia. Kiedyś na pewno do miasteczka wrócimy i sprawdzimy kolejne piwnice. Tymczasem czekamy na Wasze opinie i wrażenia. Może polecicie nam wizytę u któregoś producenta porto na następny wyjazd?

Zobacz także:
-> Porto: informacje praktyczne – tanie loty i hotele
-> Porto – atrakcje i najważniejsze zabytki
-> Ribeira i most Ponte Dom Luís I – zwiedzanie Porto
-> Vila Nova de Gaia – plaże w okolicy
-> Plaże Porto czyli gdzie nad ocean?
-> Praia de Matosinhos – kąpiel w oceanie

Podobał Ci się nasz wpis? Przejdź do strony głównej Lecebochce.pl i zobacz wszystkie najnowsze relacje. Polub nasz profil na Facebooku, TwitterzeInstagramie żeby zawsze być na bieżąco! Zobacz też wszystkie nasze podróże!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *